Ezek a technikák segítenek, ha állandóan szorongással küzdesz

Unhappy,Anxiety,Young,Asian,Woman,Covering,Her,Face,With,Pillow
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Pormezz/Shutterstock. No use without permission. - Pormezz
szorongás stressz mentális egészség
Aki benne van, mindent megtenne, hogy elmúljanak a tünetek. A szorongás ellen házi módszerekkel is küzdhetünk, és érdemes is, hiszen megkeserítheti a mindennapjainkat.

Szapora szívverés, szorító érzés a gyomorban, félelem, aggodalom és izomgörcsök jelentkezhetnek, ha valaki szorong. Az állapotba sokan beletörődnek, vagy nem is tudják, mi történik velük, pedig a szorongás ellen érdemes tenni, hiszen jelentősen ronthatja az életminőséget. A tartós szorongás depresszió kialakulásához vezethet, hosszú távon gyengítheti az immunrendszert, és a folyamatos izomfeszülés miatt a gerinc állapota is romolhat. A szorongás a szervezet reakciója egy veszélyesnek ítélt szituációra: ilyenkor energiát, éberséget biztosít, hogy védekezzünk vagy meneküljünk. Ez az állapot azonban nem tartható fenn a végtelenségig. Gyakori, hogy stressz miatt alakul ki, van enyhe, és súlyos formája is. Mutatunk néhány házi praktikát szorongás ellen; érdemes kipróbálni őket, de azt fontos észben tartani, hogy ha nem működnek, akkor mindenképpen javasolt orvosi segítséget kérni!

A szorongás ellen minél előbb érdemes tenni valamit.
Hatásosak a légzőgyakorlatok szorongás ellen.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 brizmaker/Shutterstock.  No use without permission.

Légzőgyakorlatok

A légzésre való koncentrálás segíthet, hogy azonnal enyhüljenek a szorongás kellemetlen tünetei. Lélegezzük be a levegőt úgy, hogy közben elszámolunk lassan négyig, majd fújjuk ki 4-5 lassú számolás alatt. Öt percen át végezzük a gyakorlatot. A légzőgyakorlatok segítenek alvásproblémákra is: ha nem tudunk elaludni, érdemes akkor is kipróbálni a technikát.

Vizsgáljuk felül a gondolkodási mintáinkat

Sokszor saját magunkat hajtjuk bele a szorongásba azzal, hogy túlgondoljuk a dolgokat, és veszélyt sejtünk ott is, ahol nincs. Például kapunk egy e-mailt a főnökünktől reggel, hogy délben vár az irodájában, és egész délelőtt azon aggódunk, hogy ki akar rúgni – holott csak egy új feladatot akar megbeszélni velünk. Figyeljük a saját gondolatainkat, és tereljük el őket a negativitás felől; bőven ráérünk akkor aggódni valamin, ha valóban megtörténik. Kérdőjelezzük meg a sötét gondolatainkat, vajon tényleg van okunk tartani egy helyzettől, vagy a félelmeink táplálják őket.

Szorongás ellen az aromaterápia is hatásos

Az illóolajok hatásosságát szorongás ellen kutatások is bizonyítják; egyes illatok csökkenthetik a tüneteket erősségét. Párologtathatjuk is az illóolajokat aromalámpában, de az illatos gyertyák is csökkenthetik a feszültséget. A levendula, a kamilla és a szantál a leghatásosabbak.

Maradjunk mozgásban

A rendszeres testmozgás jelentősen csökkentheti a szorongás intenzitását, főleg, ha nagyon belegabalyodtunk a gondolatainkba; egy jó edzés segíthet kizökkenni. Az olyan mozgásformák, melyek a légzést is központba helyezik – például a jóga, a tai-chi – gyors megkönnyebbülést hoznak, de már egy séta a szabadban is csodákra képes.

Földeljük magunkat!

A földelési technikák segítenek megállítani rohanó, aggódó gondolatainkat, és akárcsak a légzőgyakorlatokat, ezeket is bárhol elvégezhetjük, akár séta közben is. Kövessük a 333-as szabályt, vagyis nevezzünk meg 3 dolgot, amit látunk, 3 hangot, amit hallunk, és érintsünk meg 3 tárgyat a környezetünkben.

Van, hogy orvoshoz kell fordulni vele

Ha nem működnek a fenti technikák, mert már annyira elhatalmasodott rajtunk a szorongás, akkor érdemes szakember segítségét kérni, hiszen nem muszáj szenvedni. Ha az elmúlt fél évben legalább két dolog miatt irreális mértékben szorongtunk, illetve emellé alvásproblémák, ok nélküli kimerültség, koncentrációzavar, ingerlékenység, izomfeszülés és nyugtalanság is társul, és ezek a tünetek akadályoznak a mindennapi életvitelben, akkor forduljunk orvoshoz. A szakember gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést is előírhat.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.